Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

AIKATEΡΙΝΕΙΑ: Πολλά Σχολεία της Κατερίνης στην έκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους για την Αγία Αικατερίνη

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν τα σχολεία του Δήμου Κατερίνης για την  έκθεση  Εικόνων της  Αγίας Αικατερίνης με θέμα:«ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΦΗΜΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΥΜΝΗΣΩΜΕΝ», που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου, στο πλαίσιο των φετινών «Αικατερινείων». 

          Ηέκθεση που ολοκληρώθηκε ανήμερα της Εορτής της Αγίας έλαβε χώρα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο εντός του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης και φιλοξένησε εικόνες φωτισμένες «με Θείον Φως και πίστη» από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να τις βλέπει και να τις αποθαυμάζει στον ίδιο χώρο.

          Την έκθεση επισκέφθηκαν εκατοντάδες μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε συνέχεια της γόνιμης συνεργασίας που έχει αναπτύξει η τοπική Εκκλησία με τους επίσημους φορείς της εκπαίδευσης και της σταθερής ενημέρωσης που υπάρχει για τις εικαστικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε απτικήφορητή εικόνα καμωμένη με τη μέθοδο PIAF, προκειμένου να αποκτήσει ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να γίνεται αντιληπτή μέσω της αφής από τους τυφλούς.  Την  επιμέλεια-δημιουργία του ανάγλυφου αντιγράφου είχαν η συντηρήτρια εκκλησιαστικών κειμηλίων και ιστορικός κα Κατερίνα Κατσή και η συντηρήτρια έργων τέχνης και αγιογράφος κα Βασιλεία Ζαφειρίου. Επιπλέον, στην έκθεση εκτέθηκε και ακτινογράφηση – φασματογράφηση εικόνας την οποία επιμελήθηκε ο απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τουλίκας.Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσες επιστήμες συνυφαίνονται για τη μελέτη μίας εικόνας.

          Με θαυμασμό και δέος, τα παιδιά στέκονταν μπροστά σε κάθε εικόνα, έβλεπαν και άκουγαν την ιστορία της. Μέσω της ξενάγησής τους από την υπεύθυνη του Εκκλησιαστικού Μουσείου κα Ειρήνη Τσαγκαλίδου είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την Πολιούχο και Προστάτιδα της πόλεως και να κοινωνήσουν κειμήλια και εικόνες οι οποίες αποτελούν αδιαμφισβήτητους φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής κληρονομιάς.

          Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα ειδικά καταρτισμένα, από την Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Επιμελήτρια της έκθεσης κα Αθηνά Τσιγκροπούλου, εκπαιδευτικά προγράμματα, που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις πτυχές του βίου της αγίας μέσω βιωματικής εμπειρίας.

          Εκτός από τις οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις συλλόγων, φορέων καθώς και  σπουδαστών του  Τμήματος Θρησκευτικού Τουρισμού του Δ. ΙΕΚ Κατερίνης.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο