Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων & Διαχείρισης Π.Δ.Ε.

Τίτλος έργου: «Αγωγοί μεταφοράς νερού πόλης Κατερίνης»

Συνοπτική περιγραφή:
Η παρούσα πράξη αφορά την κατασκευή νέων ενισχυτικών αγωγών συνολικού μήκους 11,10 km στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Κατερίνης καθώς επίσης και την κατασκευή διάταξης πιεζόθραυσης στον δίδυμο αγωγό προσαγωγής της δεξαμενής του Σβορώνου.  Η κατασκευή των ενισχυτικών αγωγών είναι επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι κύριοι αγωγοί του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου της πόλης καθίστανται ανεπαρκείς σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης και ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. 

Θα κατασκευαστούν νέοι κύριοι ενισχυτικοί αγωγοί στο εσωτερικό δίκτυο που μαζί με τους υφιστάμενους θα σχηματίζουν ένα συνολικό δίκτυο κυρίων αγωγών βροχωτής διάταξης. Τα μήκη του νέου δικτύου κατανέμονται ανά διάμετρο σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Εξωτερική διάμετρος (mm)Μήκος (m)Υλικό
5001271Χυτοσίδηρος
4001434-//-
3552729Πολυαιθυλένιο
2501409-//-
2002613-//-
1601638-//-

Πριν τη διάβαση του δίδυμου χαλύβδινου αγωγού τροφοδοσίας από το ρέμα που βρίσκεται δυτικά της πόλης, προβλέπεται η κατασκευή φρεατίου πιεζόθραυσης. Κάθε αγωγός θα εκτραπεί στο φρεάτιο όπου μέσω διάταξης που θα περιλαμβάνει σχετική ρυθμιστική βαλβίδα, θα πραγματοποιείται πτώση της πίεσης στην έξοδο του φρεατίου σε κατάλληλα επίπεδα ώστε όλα τα σημεία του δικτύου κατάντι να έχουν επίπεδα πιέσεων χαμηλότερα από τα μέγιστα επιτρεπτά. 

Πέρα από την προβληματική υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις πιέσεις, η παρουσία του φρεατίου πιεζόθραυσης στη διάταξη κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι με την προσθήκη των νέων κύριων αγωγών θα υπάρξει μείωση του ύψους των απωλειών στο δίκτυο με αντίστοιχη αύξηση των πιέσεων στο σύνολό του.  

Για την σωστή λειτουργία του δικτύου είναι απαραίτητη η κατασκευή των συνοδών φρεατίων εξαερισμού εκκένωσης και δικλείδων. Τα φρεάτια εξαερισμού τοποθετούνται κυρίως στα υψηλά σημεία της χάραξης του δικτύου και μέσω των βαλβίδων εξαερισμού που εγκαθίστανται σε αυτά επιτυγχάνεται η εκκένωση του αέρα κατά την πλήρωση και λειτουργία του δικτύου και η εισαγωγή αέρα κατά την εκκένωσή του. Τα φρεάτια  εκκένωσης  τοποθετούνται στα χαμηλά σημεία του δικτύου και μέσω αυτών επιτυγχάνεται η εκκένωση τμημάτων του δικτύου προκειμένου να διευκολυνθούν εργασίες συντήρησης. 

Με τα φρεάτια δικλείδων  επιτυγχάνεται  η απομόνωση  τμημάτων του  δικτύου,  ώστε να είναι δυνατή  η απομόνωση τμημάτων για την εκτέλεση  εργασιών συντήρησης.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός ένταξης:

Η επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται σε 2.782.258,00 €.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΟΜΑΔΑ Β, Α.Π.: ”ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ”, Πρόσκληση: 18334/10-05-2018, με την πίστωση να βαρύνει τον Κ.Α. 12-91-02 του προϋπολογισμού του 2020 της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο