Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Κούκος (παλαιότερη γραφή: Κούκκος) είναι χωριό του Νομού Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων. Έχει 335 κατοίκους (με βάση την απογραφή του 2011) και βρίσκεται βόρεια της Κατερίνης. Η ομώνυμη Τοπική Κοινότητα έχει έναν οικισμό, με 335 κατοίκους. H απόσταση του χωριού από την Κατερίνη είναι 19 χιλιόμετρα.

Υποδομή

Το εξωκλήσι του Ιωάννη του Προδρόμου, με ψηφιδωτά φιλοτεχνημένα από τον Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Κτίστηκε τη περίοδο 1950-1953, ενώ 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το 1952 κτίστηκε ο ναός του Αγίου Αθανασίου.  Στο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το έτος 1929 και για επτά μήνες, έζησε ο Γεώργιος Καρσλίδης (1901-1959), ο οποίος τον Μάρτιο του 2008 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακηρύχθηκε Όσιος.

Στο χωριό υπάρχει Δημοτικό Σχολείο, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης παιδιών. Κοντά σε αυτό βρίσκεται και αγροτικό ιατρείο.

Ιστορικά στοιχεία

Οι κάτοικοι του Κούκου εγκαταστάθηκαν στο χωριό ως πρόσφυγες, από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Τηρούν όλες τις ποντιακές παραδόσεις και δραστηριοποιούνται με εκδηλώσεις πλούσιες σε ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Στον Κούκο υπάρχει Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος με έτος ιδρύσεως 1926 είναι ένας από τους αρχαιότερους Συλλόγους της Πιερίας Ιδρύθηκε από Πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι η οργάνωση και η διεξαγωγή πάσης φύσεως μορφωτικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών και λοιπών εκδηλώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η ΑΕ Κούκου λαμβάνει μέρος στα Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πιερίας όπου είναι και μέλος της.

Η ονομασία του χωριού σύμφωνα με θεωρίες πάντα, οφείλεται ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Είτε επειδή παλαιότερα στο εξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου υπήρχε το γνωστό ρολόι “Κούκος”, είτε επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλά πουλιά αυτού του είδους. Έτσι μέσα από αυτές τις δύο εκδοχές οι πρώτοι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό Κούκος.

Στην περίοδο του Β’ Π.Π. και της Κατοχής, ο Κούκος ήταν η έδρα του «Εθνικού Ελληνικού Στρατού», Αποτελούνταν από 1200 οπλίτες τού χωριού και της ευρύτερης περιοχής με αρχηγό τον Κισά Μπατζάκ (Κυριάκος Παπαδόπουλος). Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο χωριό στις 17 Νοεμβρίου 1943 αλλά συνάντησε ισχυρή αντίσταση.  Ο Κούκος τελικά καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ στις 16 Οκτωβρίου 1944. Σε κεντρικό σημείο του υπάρχει επιτύμβια πλάκα, με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Ναζί αλλά και των θυμάτων του μετέπειτα Εμφυλίου Πολέμου στο Κιλκίς.

Στον Κούκο και στο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε από το 2005 Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για μικρό χρονικό διάστημα , σήμερα στεγάζεται ο Πολιτιστικός σύλλογος Κούκου Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος.

Τμήμα νεολαίας Κούκου

Τον τελευταίο καιρό και με την βοήθεια του Πολιτιστικού συλλόγου Κούκου Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος δραστηριοποιείται και τμήμα νεολαίας με πρωτοβουλία των παιδιών του χωριού.

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

Πηγή φωτογραφικού Υλικού:

https://www.greece.com/photos/destinations/Macedonia/Pieria/Village/Koukos/KOUKOS_EKLISIA/8308393

https://panosz.files.wordpress.com/2010/01/dsc00203.jpg

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο