Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η Εξοχή είναι ημιορεινός οικισμός του Νομού Πιερίας με υψόμετρο 280 μέτρα σε απόσταση 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στην Εξοχή κατοικούν 446 κάτοικοι και στον οικισμό Τόξου 137 κάτοικοι, που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και καλαμποκιού.  Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μονάδες αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας.

Στην Εξοχή υπάρχει κοινοτικό κατάστημα, αγροτικό ιατρείο και συνεταιρισμός ενώ λειτουργεί μέχρι και σήμερα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο Νηπιαγωγείο.

Οι κάτοικοι είναι κατά το ήμισυ ντόπιοι και κατά το ήμισυ Πόντιοι που ήρθαν μετά το 1922. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Καλύβια Χαράδρας και πριν από το 1928 Καλύβια Μπρατινίστης. Η σημερινή ονομασία προήλθε από τη γνώμη του γεροντότερου που την πρότεινε μέσα στην εκκλησία.

Κεντρικοί ναοί είναι οι Άγιοι Πάντες και ο Άγιος Γεώργιος, όπου βρίσκεται και το Κοιμητήριο. Τριγύρω υπάρχουν τα ξωκλήσια των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίου Νικολάου και Αγίων Αποστόλων. Επίσης, εντός οικισμού υπάρχουν ιδιωτικά ξωκκλήσια του Αγίου Λαζάρου και του Αγίου Ευγενίου.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί το Φράγμα της Εξοχής που συγκεντρώνει εκατοντάδες κυβικά νερό που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των καλλιεργειών.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στην Κοινότητα δραστηριοποιούνται Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος που συμμετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ερμής Εξοχής

Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Ερμής Εξοχής αγωνίζεται στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Α.Μ.Ο.Ε.

Στην κοινότητα δρα και ο μοτοσυκλετιστικός σύλλογος Α.Μ.Ο. Εξοχής που το 2013 είχε διοργανώσει με επιτυχία τον 3ο αγώνα του Πρωταθλήματος Motocross Βορείου Ελλάδος, αφού το φυσικό τοπίο με τις διαδρομές και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν τις κατάλληλες πίστες. Ο Α.Μ.Ο.Ε. ανοίγει την πίστα του κάθε χρόνο για τους φίλους και  συνεργάζεται με πολλούς συλλόγους και φορείς του Δήμου Κατερίνης σε αθλητικές εκδηλώσεις.

ΕΘΙΜΑ

Tο κάψιμο των κέδρων είναι ένα από τα έθιμα των Ελλήνων που έχει πανάρχαιες ρίζες. Στο χωριό Εξοχή Πιερίας ο πολιτιστικός σύλλογος τιμά το έθιμο των κέδρων και το συνδέει με το παρόν. Το κάψιμο των κέδρων έχει τις ρίζες του σε διονυσιακές τελετές και συνδέεται με τον Ορφέα που έζησε στα Πιέρια Όρη και λατρεύτηκε από τους ανθρώπους. Επίσης συνδέεται και με τις Εννέα Μούσες ,όπου άκουγαν το τραγούδι του Ορφέα. Οι άνθρωποι συλλέγουν κέδρα και ανάβουν φωτιά, διότι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο καίγεται η κακία, τα ανθρώπινα πάθη και ακολουθεί η συγχώρεση και η ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις. Στην συνέχεια ξεκινά ο χορός, το τραγούδι και οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από την φωτιά για να βιώσουν το στοιχείο της φύσης που αναθερμαίνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Πανηγυρικά εορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο η μνήμη των Αγίων Πάντων, που είναι προστάτες της Κοινότητας με τη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων, των κατοίκων και φίλων.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο