Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η Γανόχωρα (799 κάτοικοι με βάση την απογραφή του 2011) είναι πεδινό χωριό του Νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 75 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης και αποτελεί φερώνυμη Τοπική Κοινότητα, με έναν οικισμό. Η θέση της είναι στα βόρεια της Κατερίνης. Η απόστασή της από την Κατερίνη είναι 5 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού και, επίσης, με τα ακτινίδια και τα αμπέλια.

Υποδομή

Έχει τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο (Γανοχώρας και Άνω Αγίου Ιωάννη) και μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, γεωργικό συνεταιρισμό, αγροτικό ιατρείο και μορφωτικό – πολιτιστικό σύλλογο, με το όνομα “Θρακικός Γανόχωρας”. Ο αθλητικός σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας αγωνίζεται στη Γ΄ ερασιτεχνική στο ποδόσφαιρο. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού. Ο κεντρικός ναός της είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, ενώ υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ιστορικά

Το χωριό κατοικήθηκε μετά το 1922 από πρόσφυγες προερχόμενους από τη Γανόχωρα της Ανατολικής Θράκης, στα νοτιοδυτικά παράλια της Προποντίδας. Το όνομα Γανόχωρα προήλθε από την ένωση δύο χωριών, του Γάνου και της Χώρας.

Αρχικά το χωριό ήταν ένα δάσος. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τουργία ή Τουργιά. Η ονομασία είναι τούρκικη (durya) και σημαίνει “αλτ!” και ήταν προσταγή των Τούρκων σε όσους έβρισκαν , για να καθίσουν εκεί. Ένα άτομο από το χωριό εκτελέστηκε στη Ρητίνη, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Το 1930 κατασκευάστηκε νέο διδακτήριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αλλά και του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά τον Ιούνιο, οπότε ανάβουν φωτιές. Η Τουργιά ονομάστηκε Γανόχωρα το 1926.

Πηγή: Wikipedia

Πηγή φωτ. Υλικού: Wikipedia, Πολ. Σύλλογος Γανόχωρας «Θρακικός»

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο