Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Άνω Άγιος Ιωάννης (πιο γνωστός ως Άνω Αγιάννης) είναι χωριό του Νομού Πιερίας, στο Δήμο Κατερίνης. Έχει πληθυσμό 442 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η απόσταση του χωριού είναι 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης.

Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννου

Ο Άνω Άγιος Ιωάννης αποτελεί μέρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Αγίου Ιωάννου, μαζί με τον οικισμό Νέος Άνω Άγιος Ιωάννης (35 κάτοικοι). Ο συνολικός πληθυσμός της είναι 477 κάτοικοι, κατά την Απογραφή του 2011.

Υποδομή

Το 2006 περατώθηκε η κατασκευή δρόμου μήκους 3.400μ. και διευκολύνθηκε η κίνηση μεταξύ του Κάτω Αγιάννη προς Άνω Αγιάννη, Τρίλοφο και Ρυάκια, αποφεύγοντας τη μεγάλη διαδρομή μέσω Κατερίνης, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες και τους αγρότες της περιοχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ενοριακός Ναός του Άνω Προφήτη Ηλία, ο Άγιος Παντελεήμων και το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Το χωριό διαθέτει Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο, με την επωνυμία “Η Πίνδος” αγωνίζεται στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του Νομού. Το Δημοτικό Σχολείο του συγχωνεύτηκε με το Δημοτικό Σχολείο της Γανόχωρας. Λειτουργεί μονοθέσιο νηπιαγωγείο και γεωργικός συνεταιρισμός.

Εκτός από τα καπνά, που αποτελούν το κυριότερο γεωργικό προϊόν, στο χωριό ασχολούνται και με τις ελιές.

Το 2007 ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό ήταν και είναι γνωστό με την ονομασία “Τούμπα Αγιάννη”, επειδή είναι κτισμένο πάνω σε ύψωμα (τούμπα). οι κάτοικοί του είναι τουρκόφωνοι και Πόντιοι. Ο Άνω Αγιάννης ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από την Καισάρεια και το Άργος της Καισάρειας (το μόνο χωριό της περιοχής που δεν είχε εξισλαμιστεί), μετά το 1922. Μάλιστα, οι κάτοικοι του Άργους είχαν τουρκικά ονόματα και μόνο μετά την έλευση της δημοκρατίας στην Τουρκία απέκτησαν ονόματα ελληνικά, καθώς με τη δημοκρατία παραχωρήθηκαν ελευθερίες στα σχολεία. Ο πρώτος προορισμός των προσφύγων ήταν η Δράμα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έντονο ήταν το φαινόμενο της μετανάστευσης των κατοίκων του χωριού, σε χώρες όπως η Γερμανία.

Ο περιηγητής Ζώτος Μολοσσός αναφέρεται στο χωριό γύρω στο 1880 με το όνομα “Μικρός- Μεγάλος Αγιάννης”. Στην αναφορά του στο χωριό, ο Μολοσσός λέει ότι απέχει 1 ώρα από την Κατερίνη. “Κώμη 200 οίκων στους πρόποδες των Πιερίων με πεδιάδα αξιόλογον αρδευομένην υπό τερπνού ποταμού”.

Πολιτιστικά

Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο τηρείται το έθιμο του καψίματος των καλικάντζαρων στο δημοτικό διαμέρισμα του Άνω Αγιάννη. Οι καλικάντζαροι φτιάχνονται από κέδρα και οδηγούνται στην πυρά από το χέρι των κατοίκων, στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος. Τηρείται επίσης το έθιμο με τις αυγομαχίες. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Κατερίνης και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Άργος».

Πηγή: Wikipedia

Πηγή φωτογραφικού υλικού: Wikipedia

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο