Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Aντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Τ.Κ. Παραλίας

–  Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου 

-Τον Σεπτέμβριο η έναρξη των εργασιών

Κώστας Κουκοδήμος: «Εξασφαλίζουμε την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης»

Την τελική ευθεία έναρξης υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας έργου με τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών […]», σηματοδοτεί η ολοκλήρωση στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου. 

Με το πέρας των εργασιών, που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021, η διάβρωση των ακτών, δηλαδή η σταδιακή καταστροφή του εδάφους από τη θάλασσα και η εισχώρηση αυτής στη στεριά, ένα σύνθετο φαινόμενο που ταλανίζει επί σειρά ετών την Τοπική Κοινότητα Παραλίας του Δήμου Κατερίνης, αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη εξέφρασε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίοςτόνισε χαρακτηριστικά: «Επιβραβεύεται σήμερα η προσπάθεια που καταβάλαμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης, σε συνεργασία με τα στελέχη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος της προηγούμενης περιόδου και να δημοπρατηθεί το έργο. Ένα έργο, το οποίο εξασφαλίζει το βέλτιστο βαθμό προστασίας της παράκτιας ζώνης, των ιδιοκτησιών – περιουσιών των δημοτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Παράλληλα, θα προκύψουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς η δημιουργία ικανοποιητικού πλάτους αμμώδους ακτής θα επιτρέπει την  αξιοποίησή της από κατοίκους, επισκέπτες  και από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον τουριστικό τομέα».

Το έργο προστασίας ακτής, ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με μήκος 1000 m περίπου συνολικού κόστους 1.233.254,22 ευρώ, βρίσκεται στην ακτή μπροστά από τον οικισμό της Παραλίας και βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου. Ειδικότερα, επικεντρώνεται σε έργα προστασίας (ύφαλοι – κυματοθραύστες) και προσάμμωσης.

Πιο συγκεκριμένα η ταυτότητα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Επεκτάσεις των υφιστάµενων βυθισµένων κυµατοθραυστών-µώλων συνολικού µήκους 110m, -Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990m. Πιο συγκεκριµένα: Η εξωτερική θωράκιση των βυθισµένων κυµατοθραυστών µε πάχος 1,7 m, θα αποτελείται από φυσικούς ογκόλιθους βάρους 1200-2000 kg, ενώ η δευτερεύουσα στρώση (πυρήνας) από λιθορριπή βάρους 120-200 kg ανά τεµάχιο.

Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο: Η ακτή θα αναπληρωθεί σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990 m µε άµµο ελαφρώς µεγαλύτερη από την υπάρχουσα, δηλ. µε µέση διάµετρο υλικού αναπλήρωσης 0,9 mm. Οι περιοχές είναι µία βόρεια του Ναυτικού οµίλου σε µήκος 450m και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 15m, µία βόρεια του γεφυρωτού προβλήτα στην περιοχή της εκκλησίας σε µήκος 180m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 25m και µία βόρεια του εγκάρσιου µώλου σε µήκος 360m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 30m.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο